Πώς καθαρίζουμε τους χοχλιούς (σαλιγκάρια)
Αν θελήσετε να μαζέψετε σαλιγκάρια μόνοι σας, πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον ότι καλά είναι αυτά που είναι ασπριδερά στο κέλυφος τους και όχι με πρασινωπό χρώμα. Μπορούμε σίγουρα να τα βρούμε στην αγορά ή να μας τα στείλουν φίλοι από την Κρήτη.
Πρέπει να προσέξουμε να είναι ζωντανά. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη, που έχει νερό μέχρι τη μέση και τη σκεπάζουμε με βαρύ καπάκι, προσθέτοντας κάποιο βάρος από επάνω. Τα αφήνουμε μέσα στη λεκάνη για περίπου 1 ώρα. Όσα είναι ζωντανά, θα βγουν από το κέλυφος τους, θα βγάλουν τα κερατάκια τους και θα αρχίσουν να «βολτάρουν». Αν δεν βάλουμε βάρος επάνω στη λεκάνη, είναι πιθανό να βγουν από τη λεκάνη και να περιηγηθούν σε ολόκληρη την κουζίνα μας.
Στη συνέχεια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και απευθείας τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ξαφρίζουμε καλά και μετά από είκοσι λεπτά περίπου προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι. Σε αυτό το σημείο βγάζουν όλα τα σάλια τους και πολύ αφρό γι’ αυτό συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε χωρίς σταματημό, ώσπου να καθαρίσει το νερό. Ύστερα από μία ώρα περίπου τα κατεβάζουμε από τη φωτιά κατόπιν χύνουμε το ζεματιστό νερό τους, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος τους, έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς. Τα πλένουμε τρεις τέσσερις φορές για να φύγουν όλα τα κομματάκια από τα τσόφλια. Και τα σαλιγκάρια μας είναι έτοιμα για μαγείρεμα.