Ελληνικά τυριά ΠΟΠ
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος, τυρί αλμυρό από την Μακεδονία που τρώγεται καλύτερα ψητό. Στην Μακεδονία και στη Θεσσαλία παράγεται το μανούρι, ολόπαχη μυζήθρα ελαφρώς αλμυρή. Το ανεβατό που κατάγεται από την περιοχή των Γρεβενών και της Κοζάνης και είναι μαλακό λευκό τυρί. Το γαλοτύρι, μαλακό λευκό τυρί με κρεμώδη υφή από την περιοχή της Ηπείρου και την Λάρισας. Το κατίκι Δομοκού, μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή από γίδινο γάλα. Το ξακουστό καπνιστό τυρί Μετσοβόνε από το Μέτσοβο. Από την Κρήτη έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ η γραβιέρα Κρήτης, το πικτόγαλο Χανίων και η Ξινομυζήθρα. Από τα υπόλοιπα νησιά έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ το πικάντικο Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, η Γραβιέρα Νάξου, το πιπεράτο Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το λευκό και πιο αλμυρό από την φέτα καλαθάκι Λήμνου και η κοπανιστή, αλοιφώδες και πολύ πικάντικο τυρί των Κυκλάδων με πιο ξακουστό αυτό της Μυκόνου. Από την κεντρική Ελλάδα έχουμε την γραβιέρα Αγράφων, αρωματική με βουνίσια χαρακτηριστικά στη γεύση και την Φορμαέλα Αράχωβας, ημίσκληρο τυρί με γεμάτη γεύση. Από την Πελοπόννησο έχουμε τη Σφέλα ή φέτα της φωτιάς. Τέλος, σε όλη την Ελλάδα φτιάχνονται κεφαλογραβιέρα και κασέρι.