Ζέα ή ζειά, το δίκοκκο σιτάρι
Η ζέα είναι δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή αλλά στην αρχαιότητα έφτιαχναν ψωμί από ζέα και δεν χρησιμοποιούσαν το απλό σιτάρι. Η ζέα είναι τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, το μαγνήσιο βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον η ζέα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η οποία ανήκει στα αμινοξέα και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ζέα είναι ένα απο τα δημητριακά με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προβιταμίνη Α και περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπίδια από το κοινό σιτάρι. Επιπλέον περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συγκρίνονται με αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο. Η ζέα (δίκοκκο σιτάρι) και τα προϊόντα της αξίζουν μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι.