Θυμάρι, το αρωματικό!
Το θυμάρι είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό. Από το θυμάρι χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορφές, τις οποίες και συλλέγουμε από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, σε ξηρή και ηλιόλουστη ημέρα. Κατά τη αρχαιότητα, το θυμάρι χρησίμευε στις θυσίες καθώς το έκαιγαν σαν θυμίαμα. Το όνομα του προέρχεται απο τη λέξη θύω, που σημαίνει βγάζω καπνούς. Το θυμάρι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, είναι φυσικό τονωτικό σε περιπτώσεις σωματικής και πνευματικής κατάπτωσης. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες εξαιτίας της θυμόλης που περιέχει. Ένα ζεστό ρόφημα θυμαριού είναι αποτελεσματικό και κατευναστικό σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, λοιμώξεων των πνευμόνων, κρυολογήματος, αμυγδαλίτιδας, βήχα, άσθματος, γαστρίτιδας, διάρροιας, τροφικών δηλητηριάσεων και πυρετού. Όπως όλα τα βότανα, δεν συνιστάται η καθημερινή του χρήση και θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιόδους εγκυμοσύνης. Στη μαγειρική, ταιριάζει απόλυτα σε ψητα κρέατα, ψάρια, ψωμιά, σούπες και ζυμαρικά-ρύζια.