Το λαβάς στην Τουρκία λέγεται και γιουφκάς. Είναι πίτα που την έφτιαχναν κυρίως στην περιοχή του Καύκασου.
Λαβάς (ποντιακές λεπτές πιτούλες)
Υλικά συνταγής
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 2 κουταλιές ηλιέλαιο
- 300ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- 500γρ. περίπου αλεύρι
cookmik
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8-10 τεμάχια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το ζεστό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την τυλίγουμε με κάτι ζεστό, όπως όταν κάνουμε τα τσουρέκια (π.χ. με μια κουβέρτα). Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά.
- Αφού φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 8-10 μπάλες και ανοίγουμε με πλάστη στο μέγεθος του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Αν το τηγάνι είναι σχετικά μικρό κάνουμε περισσότερες μπάλες περίπου 12-14.
- Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι να κάψει χωρίς να προσθέσουμε τίποτα μέσα. Βάζουμε την πρώτη πιτούλα να ψηθεί. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες γυρνάμε από την άλλη πλευρά όπως όταν κάνουμε κρέπες. Γυρνάμε μερικές φορές ακόμα κάθε λαβάς για να πάρει χρώμα προσέχοντας να μην καεί.
- Τις χρησιμοποιούμε σκέτες αντί για ψωμί ή και για σάντουιτς.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 16323
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο