Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι πατάτες είχαν αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τον...
Μουσακάς με πατάτες
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό πατάτες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
- 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
για τη σάλτσα κιμά
- 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 150γρ. βούτυρο
- 150γρ. αλεύρι
- 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι λευκό
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 8-10 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον κιμά. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C., χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
- Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις τηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ , είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. αφού κάψει το λάδι και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις κόβουμε σε φέτες. Παραδοσιακά τηγανίζονται και οι πατάτες, αλλά βράζοντάς τες έχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα με εξίσου αρκετό λάδι από τις μελιτζάνες.
- Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι ζεστό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσειΚάνω ένα ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. η κρέμα μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
- Σε ταψί, απλώνουμε τις πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα.. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ο μουσακάς από πάνω.
- Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Η πρώτη γνωριμία της Ευρώπης με την πατάτα έγινε τον 16ο αιώνα, όταν η πατάτα εισήχθη για πρώτη φορά από τη Νότιο Αμερική. Η πατάτα, όμως, έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη 150 χρόνια περίπου μετά την...
Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική "melanzana" και κατάγεται από την Ασία. Στην Ευρώπη, τη μελιτζάνα καλλιεργούν κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της...
Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 23848
Εμφανίσεις σήμερα: 7
Νέο σχόλιο