Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν της Κύπρου. Είναι λευκό, ημίσκληρο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, πυτία και αλάτι. Το βασικό χαρακτηριστικό του...
Μπουρεκάκια με χαλούμι
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 2 ½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- ¾ ποτήρι νερό χλιαρό
για τη γέμιση
- 2 ποτήρια χαλούμι τριμμένο
- 1 φλιτζ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- λάδι για το τηγάνισμα
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 45 τεμάχια
Κυπριακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ανακατεύουμε το αλάτι το αλεύρι και το λάδι. Τα ζυμώνουμε με νερό, τόσο όσο για να γίνει η ζύμη κάπως σφικτή.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ½ ώρα περίπου.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ. Αναμειγνύουμε το χαλούμιΚυπριακό τυρί από αιγοπρόβειο ή συνδυασμό αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος. Είναι πολύ νόστιμο ψημένο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Εκκρεμεί ακόμη η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ στην ΕΕ., το δυόσμο και το αυγό, ώστε να γίνουν ένα μείγμα σφικτό.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε με κουπάτ 8 εκατοστών περίπου ή με ποτήρι που έχει φαρδύ στόμιο.
- Βάζουμε 1- 2 κουταλάκια γέμιση στο κάθε κομμάτι και το διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.
- ΤηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ , είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πολλά τα λάδια και σερβίρουμε.
Γενικά
Κυπριακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Το χαλούμι είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Δε συνιστάται σε περιπτώσεις δίαιτας, καθώς είναι τροφή με αρκετά λιπαρά.
Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για το όνομα του χαλουμιού. Η πρώτη λέει ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλμη», ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή το χαλούμι παίρνει το όνομά του από την...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 11890
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο