Οι ευεργετικές ιδιότητες του σύκου
Το σύκο δεν υπάρχει τυχαία στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, προκαλεί δηλαδή έντονο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ο καρπός της συκιάς ρίχνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Οι ποικιλίες με κόκκινη σκούρα σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Επιπλέον, τα σύκα είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστειο, μαγνήσιο και από την αρχαιότητα φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση καθώς απελευθερώνουν την διάθεση για σεξ. Έρευνα έχει δείξει πως η κατανάλωση φυτικών ινών απο φρούτα και κυρίως απο σύκα, μήλα, δαμάσκηνα και αχλάδια μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες που βρίσκονται στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής τους.
Δυστυχώς, όσο νόστιμα κι αν είναι, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν περισσότερα σάκχαρα απο άλλα φρούτα και επίσης να αποφεύγονται απο ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τους νεφρούς τους.