Κεφίρ το ποτό της μακροζωΐας
Το κεφίρ είναι γνωστό και σαν το ποτό της μακροζωΐας. Είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών το οποίο καταναλώνεται στα βουνά του Καυκάσου για αιώνες. Παράγεται από τη ζύμωση γάλακτος και σπόρων κεφίρ. Οι σπόροι κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και του μοναδικού πολυσακχαρίτη kefiran. Το κεφίρ περιέχει 11 είδη προβιοτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που βοηθά στην επαναφορά του οργανισμού μετά από χρήση αντιβιοτικών. Το κεφίρ είναι εξαιρετικό ποτό για όσους πάσχουν από εντερικά προβλήματα, ασθένειες των νεφρών και του συκωτιού. Έχει διουρητικές ιδιότητες και είναι χαμηλό σε λιπαρά, για αυτό το λόγο καταναλώνεται πολύ από ανθρώπους που προσέχουν την διατροφή τους και από αθλητές. Επιπλέον το κεφίρ είναι πηγή βιοτίνης (βιταμίνη που βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β), πηγή βιταμινών Β1, Β12, C, ασβεστείου, μαγνησίου και φωσφόρου. Η συστηματική κατανάλωση κεφίρ θεωρείται πως συμβάλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, της αρτηριοσλήρωσης και στην διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος που συμβάλει στην μακροζωΐα και την καλή υγεία