Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται μια μέρα μόνο στο ψυγείο ξεσκέπαστα και 3 μήνες στην κατάψυξη. Αν τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, να ξέρετε πως ο χρόνος βρασμού διπλασιάζεται.
Βαρένικα ή Βερένικα
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 1 κιλό (όσο πάρει) αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
για τη γέμιση
- 400γρ. φέτα
- 100γρ. μυζήθρα
- 1 αυγό
για το σερβίρισμα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 150γρ. βούτυρο φρέσκο
- 250γρ. ξινόγαλα ή κεφίρ (προαιρετικά)
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 45 τεμάχια
Ποντιακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κρατάμε 1 φλιτζάνι στην άκρη. Σε λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα. Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει η ζύμη μας ελαστική και απαλή.
- Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Παράλληλα, τρίβουμε την φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. και την μυζήθραΤυρί από την επεξεργασία τυρογάλακτος. Χρησιμοποιείται για πίτες κυρίως. και τα ανακτεύουμε με το αυγό.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο. Κόβουμε από το κάθε φύλλο στρόγγυλα σχήματα, με στρόγγυλο κουπάτ ή ποτήρι.
- Παίρνουμε κάθε ζυμαράκι στην παλάμη μας και βάζουμε ένα κουταλάκι από την γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι σε σχήμα μισοφέγγαρο. Πατάμε τις άκρες καλά για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Και με τα δάχτυλα μας (ή με πηρουνάκι) κάνουμε σχέδιο στις άκρες.
- Ακουμπάμε τα βαρένικα σε πετσέτα ή λαδόκολλα μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. και προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα βαρένικα και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας και γίνει το χρώμα τους πιο άσπρο.
- Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα βαρένικα. Σερβίρουμε προαιρετικά με κεφίρ. Ειδικά το καλοκαίρι, αν τα περιχύσουμε με λίγο κεφίρ, γίνονται πιο δροσερά. Το κεφίρ δίνει σπιρτάδα στα ζυμαρικά με την ξινή γεύση του.
Γενικά
Ποντιακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Το κεφίρ είναι γνωστό και σαν το ποτό της μακροζωΐας. Είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών το οποίο καταναλώνεται στα βουνά του Καυκάσου για αιώνες. Παράγεται από τη ζύμωση γάλακτος και...
Τα βαρένικα είναι φρέσκα ζυμαρικά και η καταγωγή τους είναι από τον Πόντο.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 10194
Εμφανίσεις σήμερα: 5
Νέο σχόλιο