Τι είναι το κέιλ;
Η σαλάτα κέιλ είναι η βασίλισσα των πράσινων λαχανικών όπως αποκαλείται απο τους λάτρεις του. Δεν ονομάζεται έτσι τυχαία καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες ξεπερνούν τις ιδιότητες άλλων λαχανικών. Το κέιλ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι μας δίνει μόνο 36 θερμίδες), δεν έχει καθόλου λιπαρά και βοηθά στην πέψη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Το κέιλ είναι πλούσιο σε σίδηρο, συγκεκριμένα ανα θερμίδα μας δίνει περισσότερο σίδηρο απ'οτι το βόειο κρέας. Επιπλέον το κέιλ είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, γνωστά αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι κέιλ μας δίνει το 10% της ΣΗΠ ω3-λιπαρών οξέων. Βοηθά στα πλαίσια μιας ισσοροπημένης διατροφής στη μείωση της χοληστερίνης. Τέλος είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ (Βιταμίνη απαραίτητη για την υγεία των οστών και στην πήξη του αίματος), βιταμίνη Α (Βιταμίνη απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και αναπαραγωγή του οργανισμού), βιταμίνη C (Βιταμίνη απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα) και ασβέστειο. Είναι ένα απο τα τρόφιμα που αποτοξινώνουν το συκώτι. Δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε κέιλ παντού. Υπάρχουν κάποιοι καλλιεργητές στην χώρα μας (κάποιοι εμπορεύονται κέιλ και διαδικτυακά), αλλά δεν είναι λαχανικό που μπορούμε ακόμη να το βρούμε στα ράφια των σουπερ μαρκετ.