Κουκιά
Η θρεπτική αξία των κουκιών είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και φυλλικό οξύ. Συμβάλλουν, όπως και όλα τα όσπρια, στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδειοπαθειών καθώς και της χοληστερόλης.
Τα κουκιά πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν στον οργανισμό προκαλούν σε ανθρώπους που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD κυάμωση, ένα είδος δηλητηρίασης, αρκετά επικίνδυνης. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν είναι τόσο δημοφιλή στο καθημερινό μας τραπέζι.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Κουκιά λαδερά (με φρέσκα κουκιά)
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Λαχανικά, Λαχανικά λαδερά
Κουκιά ξερά
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Όσπρια
Αγκιναροκούκια Κεφαλονίτικα
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Λαχανικά, Λαχανικά λαδερά
Σαλάτα με φρέσκα κουκιά
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Σαλάτες, Σαλάτες οσπρίων, Όσπρια
Αγκιναροκούκια
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Νηστίσιμες, Λαχανικά, Λαχανικά λαδερά
Κατσικάκι με κουκιά, αγκινάρες και σέσκουλα
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Κρέας, Αρνί και Κατσίκι