Μονάδες orac: τι είναι και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτές
Οι μονάδες orac είναι οι μονάδες μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων. Τα επίπεδα του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος κάθε ανθρώπινου οργανισμού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που παράγει ο οργανισμός μας. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο για την υγεία μας.
Τα τρόφιμα με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (με υψηλές τιμές orac ανά μερίδα) είναι:
Από 500 μονάδες orac/μερίδα και πάνω: τα gojiberry, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλλα, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι σταφίδες, τα blackberries, το πορτοκάλι, το σπανάκι, το ρόδι, το μπρόκολο, τα παντζάρια, η κόκκινη πιπεριά, τα φασόλια, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, το καρπούζι.
Από 300 μονάδες orac/μερίδα και έως 500: τα ξερά δαμάσκηνα, τα κεράσια, το ακτινίδιο, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι, οι γλυκοπατάτες, το μήλο.
Από 100 έως 300 μονάδες orac/ μερίδα: tο αβοκάντο, τα σταφύλια, το κουνουπίδι, ο αρακάς, τα φασολάκια, οι πατάτες, το λάχανο, το μαρούλι, η μπανάνα, το καρότο, η ντομάτα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το iceberg, τα αχλάδια, το πεπόνι.
Ο κατάλογος φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερος απο τον παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες είναι καλό να απευθυνόμαστε στους ειδικούς ιατρούς.