Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη σταφίδα
Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει μαγικές και ευεργητικές ιδιότητες και αποτελούσε μαζί με το μέλι βασική γλυκαντική ύλη. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε σταφίδα και την εξάγει σε χώρες όπως η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία. Η προέλευση του ονόματός της είναι ιταλική (uva sultanina), ωστόσο η καταγωγή της δεν είναι γνωστή. Στην Ελλάδα η σταφίδα έφτασε από την Τουρκία τον 18ο αιώνα.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Νηστίσιμο κέικ με σταφίδες
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Vegan, Vegetarian, Νηστίσιμες, Πίτες και Ζύμες, Ψωμί, Γλυκά, Κέικ, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βιενέζικη βασιλόπιτα
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Κέικ
Ταχινοπιτάκια με σταφίδες
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Vegetarian, Για παιδιά, Νηστίσιμες, Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Κέικ με ρούμι και σταφίδες
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Κέικ
Κέικ με ελαιόλαδο και σταφίδες
περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Για παιδιά, Γλυκά, Κέικ
Κέικ με καρότο
λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Κέικ
Παστέλι με μαύρη σταφίδα και κάσιους
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Πιλάφι με κοτόπουλο, σταφίδες και αμύγδαλα
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Πιλάφι