Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.
Χόρτα βραστά σαλάτα
Υλικά συνταγής
- ½ κιλό βλίτα
- ½ κιλό σέσκουλα
- 1-2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο/ πιάτο
- λίγο ξύδι
- αλάτι
cookmik
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα, αφαιρώντας τα μαραμένα ή ξερά φύλλα τους.
- Τα πλένουμε σε τρεχούμενο νερό πολύ καλά. Έπειτα γεμίζουμε το νεροχύτη μας νερό και προσθέτουμε πάνω από τα βλίταΧορταρικό με έντονη ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση. και τα σέσκουλα ξύδι. Βυθίζουμε στο νερό πολλές φορές τα χόρτα και τα βγάζουμε σε τρυπητό.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να βγαίνει πεντακάθαρο το νερό από τα χόρτα. Θα χρειαστούν περίπου 5 με 6 πλυσίματα. Όταν καθαρίσουν τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C..
- Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το αλάτι και τα χόρτα και τα πιέζουμε ελαφρά με μια κουτάλα. Βράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να βράσουν, ανακατεύοντας δυο-τρεις φορές. Με αυτό τον τρόπο βγαίνουν πολύ μαλακά, σχεδόν λιωμένα (με αυτόν τον τρόπο τα φτιάχνουν παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα). Αν θέλουμε να κρατάνε τη ζωντάνια τους, τα στραγγίζουμε μόλις πάρουν ζωηρό πράσινο χρώμα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό. Τα βλίτα θέλουν 2 λεπτά και τα σέσκουλα 5 οπότε τα βράζουμε χωριστά.
- Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Σερβίρουμε με αλάτι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Αυτό το ήξερες
Για τα βλίτα δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες, όμως, όπως όλα τα άγρια χόρτα, περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα βλίτα έχουν...
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Διατηρούμε τα χόρτα σε ένα σκεύος που σκεπάζεται, καλύπτωντας τα χόρτα με το ζουμί τους. Διατηρούνται 2-3 μέρες.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 27600
Εμφανίσεις σήμερα: 4
Νέο σχόλιο