Η καταγωγή του παστουρμά
Ο παστουρμάς είναι αλλαντικό που βρίσκει κανείς σε όλη τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Είναι παστό κρέας από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρο, κατσίκα ή βούβαλου. Πιo ιδιαίτερος θεωρείται ο παστουρμάς από κρέας πλευρών καμήλας. Το όνομά του προέρχεται από το τούρκικο pastırma, που σημαίνει πιεσμένο κρέας. Η συγκεκριμένη ονομασία προκύπτει κατά πάσα πιθανότητα από τη συνήθεια των τουρκικών φύλων να έχουν μαζί τους παστό κρέας σε τσέπες της σέλας τους, κάτω από τους μηρούς του ιππέα. Ιστορικές αναφορές για τον παστουρμά στην Ελλάδα συναντάμε από τον 16ο αιώνα στην περιοχή της Θράκης.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Γιορτινή ποικιλία αλλαντικών
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Αλλαντικά Τυριά, Αλλαντικά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά
Πιτάκια Καισαρείας
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά
Ομελέτα με παστουρμά
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Αυγά, Ομελέτες