Το γλυκό αυτό φτιάχνεται κυρίως για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η διαδικασία προετοιμασίας του είναι συνολικά 5 μέρες!
Κέικ με περγαμόντο και γλυκό κιτρόμηλο
Υλικά συνταγής
για το κέικ
- 1 ποτήρι μαργαρίνη λιωμένη
- 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη ή καστανή
- 5 αυγά
- 2½ ποτήρια αλεύρι
- ¼ ποτηριού κονιάκ
- 1 κ.γ σόδα φαγητού
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- ¼ κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
- 8 κιτρόμηλα (γλυκό του κουταλιού)
- 5 κομμάτια περγαμόντο γλυκό
- 20 κερασάκια φρουί γλασέ
- 500γρ. φοινίκια χωρίς το κουκούτσι
- 2 φλιτζ. σταφίδες
- 350γρ. καρύδια
- 250γρ. αμύγδαλα
- 1 ποτήρι κονιάκ
για το αμυγδαλωτό
- 3 ποτήρια αμύγδαλα άσπρα, αλεσμένα
- ¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη
- 9 κουταλιές ανθόνερο
- 2 κ.σ. από το σιρόπι του γλυκού κιτρόμηλου
για το γλάσο
- 750γρ. ζάχαρη άχνη
- ½ ποτήρι μαργαρίνη
- ½ ποτήρι χυμός λεμονιού
- 5-6 κουταλιές νερό
cooklila
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 12 άτομα
Κυπριακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Στραγγίζουμε τα γλυκά και τα κόβουμε σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τα προσθέτουμε μαζί με τις σταφίδες στο μπόλ.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με πετσέτα. Τα αφήνουμε έτσι για 2 μέρες. Κάθε μέρα προσθέτουμε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύουμε.
- Σε μίξερ ή σε γουδί σπάμε ελαφρώς τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
- Χτυπάμε σε μίξερ τη μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο., και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα ένα τα αυγά, λίγο-λίγο το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη σόδα διαλυμένη στο ¼ ποτηριού κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. πορτοκαλιού και λεμονιού, και το χυμό πορτοκαλιού.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνουμε. Τα προσθέτουμε στο κέικ. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε καλά.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα για τούρτα την λαδώνουμε και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το απλώνουμε.
- Ψήνουμε στους 170οC, σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυωσει. Όταν κρυώσει το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
- Την επόμενη μέρα κάνουμε το αμυγδαλωτό. Προσθέτουμε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη κοσκινίζοντας την, και ανακατεύουμε να ενωθούν. Πρόσθετουμε σ 'αυτά το ανθόνερο λίγο-λίγο, τόσο όσο για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται. Αλείφουμε το κέικ με τοσιρόπι και τοποθετούμε από πάνω το αμυγδαλωτό. Το βάζουμε λίγο λίγο και το πιέζουμε με το χέρι μας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά του κέικ.
- Αφού περάσει 1½ μέρα περίπου ετοιμάζουμε το γλάσοΛεπτή στρώση επικάλυψης γλυκισμάτων, μπισκότων. Μείγμα άχνης ζάχαρης και νερού. Με την προσθήκη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε και γλάσο σε διάφορα χρώματα.. Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύετε αργά μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά ακόμα λίγο νερό, τόσο όσο για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζουμε με κουτάλι λίγο-λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό, και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το απλώνουμε πάνω και στα πλευρά του κέικ.
- Το αφήνουμε να στεγνώσει και έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Γενικά
Κυπριακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 7652
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο