Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας. Η παρασκευή της λαγάνας γίνεται χωρίς προζύμι και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η νηστεία. Η ιστορία της λαγάνας είναι πλούσια, πηγάζει...
Λαγάνα
Υλικά συνταγής
- 750γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. σουσάμι
cooklila
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 2 τεμάχια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το λαδι και το 1 φλιτζάνι νερό.
- Ζυμώνουμε σιγά-σιγά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να μην κολλάει η ζύμη στη λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά.
- Σκεπάζουμε η ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας με πάχος περίπου 2 εκατοστά. Κάνουμε με τα δάχτυλα μας βαθουλώματα στη ζύμη.
- Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 20 λεπτά.
- Τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. οι λαγάνες μας.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 23400
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο