Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι πατάτες είχαν αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τον...
Ρολό κιμά γεμιστό με πατάτες φούρνου
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος)
- 3 κρεμμύδια τριμμένα ή πολτοποιημένα
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100ml. γάλα
- 2 αυγά
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζ. φρυγανιάΞεραμένες φέτες ψωμιού. τριμμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. δυόσμος αποξηραμένος
- 2 κ.σ. ξύδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ φλιτζ. φέτα τριμμένη
- 4-6 φέτες γκούντα
για τις πατάτες
- 10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1-2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- θυμάριΑρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα. Το θυμάρι ταιριάζει τόσο με κρέατα όσο και με λαχανικά. ή ρίγανη (προαιρετικά)
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε μια μπασίνα τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ρολό (εκτός από τη φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. και τη γκούντα) και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις. Το μείγμα μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακό.
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε μεγάλο, βαθύ ταψί. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες και καλύπτουμε ίσα ίσα με ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. λαχανικών ή νερό.
- Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή διαφανή μεμβράνη στον πάγκο. Απλώνουμε το μείγμα κιμά στη λαδόκολλα δίνοντας παραλληλόγραμμο σχήμα. Απλώνουμε τις φέτες γκούντα και τη φέτα και τυλίγουμε με την βοήθεια του σε ένα μεγάλο ρολό και το τοποθετούμε στο ταψί. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του ρολού. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στους 180 °C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30-40 λεπτά σκεπασμένο και άλλη 1 ώρα περίπου ξεσκέπαστο.
- Αφού βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε το ρολό να σταθεί για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.
- Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε ζουμί από το ταψί.
Αυτό το ήξερες
Οι βραστές ή ψητές πατάτες αποτελούν τροφή που δε διαθέτει λίπος, ενώ παρέχουν στον οργανισμό υδατάνθρακες.
Οι πατάτες είναι πηγή βιταμίνης C. Είναι πλούσιες σε κάλιο και περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου και μαγνησίου.
Η πρώτη γνωριμία της Ευρώπης με την πατάτα έγινε τον 16ο αιώνα, όταν η πατάτα εισήχθη για πρώτη φορά από τη Νότιο Αμερική. Η πατάτα, όμως, έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη 150 χρόνια περίπου μετά την...
Την «πρώτη τηγανιά πατάτας» διεκδικούν η Αμερική, η Γαλλία και το Βέλγιο. Στο τελευταίο και συγκεκριμένα στην πόλη Μπριζ, έχει ιδρυθεί το ‘’Friet Museum’’ όπου οι επισκέπτες θαυμάζουν μαγειρικά...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 19763
Εμφανίσεις σήμερα: 5
Νέο σχόλιο