Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο"!
Σπαγγέτι αλα πουτανέσκα
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 500γρ. ντομάτες κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. ή περασμένες στον τρίφτη
- 3 κ.σ. κάπαρη
- 1 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένα φύλλα μόνο)
- 25γρ. αντζούγιες φιλέτο σε λάδι (8-10 φιλέτα)
- 100γρ. ελιές καλαμών σε ροδέλες
- 1 πιπεριά (κόκκινη ή κίτρινη) προαιρετικά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. μπούκοβο ή τσίλι1) Πιπεριές καυτερές. Κυκλοφορούν καρποί φρέσκιοι και αποξηραμένοι, χτυπημένοι και αλεσμένοι. Οι καρποί μπορεί να έχουν κόκκινο, πράσινο αλλά και κίτρινο χρώμα. Το τσίλι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά αν έχετε πληγές στο φάρυγγα στο γαστρεντερικό πεδίο ή στον οισοφάγο μην τις χρησιμοποιείτε. Όσο μικρότερο είναι το τσίλι τόσο πιο καυτερό είναι. Τα αποξηραμένα καίνε περισσότερο απο τα φρέσκα. 2) Η σκόνη κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και είναι μπαχαρικό με βάση την καυτερή πιπεριά. 3) Σάλτσα πολύ καυτερή. αποξηραμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ξεπλένουμε την κάπαρη από το αλάτι με τρεχούμενο νερό και τη στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για να ετοιμάσουμε τα σπαγγέτι. Όταν το νερό πάρει βράση, προσθέτουμε αλάτι.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μπούκοβο. Προσθέτουμε τα φιλέτα αντζούγιας, την πιπεριά (αν χρησιμοποιούμε) και την μισή κάπαρη. ΤσιγαρίζουμεΣε δυνατή φωτιά δίνω σε τρόφιμο χρώμα, π.χ. τσιγαρίζω το κρεμμύδι. σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, ώστε να λιώσουν τα φιλέτα αντζούγιας και να βγάλουν όλα τα αρώματα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο βάζουμε και τα σπαγγέτι να βράσουν.
- Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό και την υπόλοιπη κάπαρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαγγέτι και δίνουμε μια βράση.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Ιταλία - Νάπολη
Ευρώπη
Αυτό το ήξερες
Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του world pasta organization, οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως, ακολουθουν οι Τυνήσιοι και η Βενεζουέλα και τέταρτοι οι Έλληνες.
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες...
Οι λιαστές ντομάτες είναι πλούσια πηγή σιδήρου και είναι το παραδοσιακό μέσο για να γευόμαστε, όλη τη χρονιά, το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 45688
Εμφανίσεις σήμερα: 4
Νέο σχόλιο