Γραβιέρα, το αξεπέραστο σκληρό κίτρινο τυρί
Η γραβιέρα είναι σκληρό ελληνικό κίτρινο τυρί, που παρασκευάζεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διαφορετικά είδη γάλακτος. Κατά την παραγωγή, η γραβιέρα μπαίνει σε καλούπια διάφορων μεγεθών που της δίνουν σχήμα. Ένδειξη ΠΟΠ φέρουν οι γραβιέρες Αγράφων, Τήνου, Νάξου και Κρήτης. Η γραβιέρα Κρήτης και η γραβιέρα Αγράφων φτιάχνονται από πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Η γραβιέρα Τήνου και η γραβιέρα Νάξου φτιάχνονται από αγελαδινό γάλα και είναι περισσότερο πικάντικες και έχουν πιο βουτυράτη υφή. Οι γραβιέρες που έχουν υποστεί παλαίωση είναι καλύτερες σε γεύση. Η γραβιέρα ταιριάζει με λευκά ξηρά κρασιά ή λευκά γλυκά για να απαλύνουν την αλμύρα της. Στην Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση μετά την φέτα.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Ποικιλία με ελληνικά ιδιαίτερα τυριά και μπλέ τυρί
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Αλλαντικά Τυριά, Τυριά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά
Μακαρονοσαλάτα με μαγιονέζα, γραβιέρα και γαλοπούλα
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ζυμαρικά, Σαλάτες με ζυμαρικά, Σαλάτες, Σαλάτες ζυμαρικών
Ζαπατάκι με προσούτο και γραβιέρα
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Ζεστά σάντουιτς, Σνακ
Μοσχαράκι με ελιές και γραβιέρα Νάξου
περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Κρέας, Μοσχάρι και βουβάλι
Κοτόπουλο με ελιές και γραβιέρα Νάξου
περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά