Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν σόδα φαγητού στο μούλιασμα των φασολιών ώστε να γίνουν πιο «βραστερά». Η διαδικασία αυτή όμως καταστρέφει την πολύτιμη βιταμίνη Β1.
Φασόλια με σπανάκι ηπειρώτικα
Υλικά συνταγής
- 500γρ. φασόλια μέτρια
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 6 ώριμες ντομάτες κομμένες κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Ήπειρος (Ζαγοροχώρια)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- ΜουσκεύουμεΜαλάκωμα τροφίμων μέσα σε υγρό. από βραδύς τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με κρύο νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-35 λεπτά, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Όταν μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά τα στραγγίζουμε αλλά κρατάμε το ζουμί τους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα βάζουμε στο πυρέξ.
- Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το σπανάκι ίσα-ίσα να μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν χρώμα.. Το βάζουμε κι αυτό στο πυρέξ. Προσθέτουμε στο πυρέξ τα φασόλια,τις ντομάτες, ζουμί από τα φασόλια τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά καλά, αλάτι και πιπέρι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά προσθέστε στο πυρέξ 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά από το φαγητό. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε χλιαρό το φαγητό.
Ζαγοροχώρια
Ήπειρος
Αυτό το ήξερες
Το πράσο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη. Θεωρείται διουρητικό και χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας, κατά του πρηξίματος των χεριών και των ποδιών. Είναι...
Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Το φαγητό παραδοσιακά γίνεται σε κεραμικό πυρίμαχο σκεύος.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 55386
Εμφανίσεις σήμερα: 4
Νέο σχόλιο