Οι κούπες είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Κύπρου. Πρόκειται για ένα μεζέ (δεν έχει κάμια σχέση με το φλιτζάνι), ο οποίος παλιότερα πωλούνταν από πλανόδιους και αν ήταν Κυριακή πρωί θα μπορούσε...
Κούπες
Υλικά συνταγής
για τις κούπες
- 1 ποτήρι πλιγούρι λεπτό
- 1½ ποτήρι νερό
- 1 κ.σ. λάδι
- ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ⅓ κ.γ. πιπέρι
- ⅓ κ.γ. κανέλα
για τη γέμιση
- 200γρ. κιμάς χοιρινός
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- ⅓ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. αλάτι
cooklila
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 15-20 τεμάχια
Κυπριακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι. Μόλις πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. αποσύρουμε από τη φωτια και προσθέτουμε το πληγούρι.Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το πληγούρι να κρυώσει για 3 με 3⅓ ώρες.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι, να γυαλίσει όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Σπάμε τον κιμά ανακατεύοντας τον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από την φωτιά. Αδειάζουμε τον κιμά σε δοχείο χωρίς τα ζουμιά του.
- Ζυμώνετε καλά το μίγμα με το πλιγούρι. Παίρνουμε λίγο λίγο, το πλάθουμε σε μπαλίτσα, βρέχουμε το δάχτυλο μας με νερό, πλάθουμετη μπαλίτσα έστι ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές και κενό ανάμεσα ώστε να μπεί η γέμιση.
- Γεμίζουμε το κενό από με τη γέμιση, κλείνουμε τις άκρες σχηματίζοντας τες μυτερές, ενώ βρέχουμε συνεχώς το δάκτυλό μας.
- ΤηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ, είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και τηγανίζονται σε λίγο καυτό λάδ, ενώ ανακατεύονται διαρκώς. τις κούπες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο..
Γενικά
Κυπριακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 8938
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο