Στην Θράκη η «μπάμπω» ήταν το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων, μιας και τότε έσφαζαν τα γουρούνια και έπρεπε να εκμεταλλευτούν όλα τα κομμάτια του ζώου.
Μπάμπω
Υλικά συνταγής
- έντερο ενός γουρουνιού
- 2 κιλά συκώτι χοιρινό
- 2 κιλά κρέας χοιρινό
- εντόσθια απο 1 γουρούνι (καρδιά, νεφρά, σπλήνα)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- ½ κιλό ρύζι γλασσέ
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
- 2 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. μπαχάρι
- 1 κ.σ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Πλένουμε με νερό και μαγειρική σόδα και από τις δυο μεριές το έντερο. Αφού τα πλύνουμε καλά κι αλλάξουμε αρκετές φορές το νερό, τα βάζουμε για 8 ώρες σε νερό με ξύδι και λίγο αλάτι για να «ασπρίσουν». Πριν τα γεμίσουμε τα πλένουμε ξανά.
- Ζεματίζουμε το συκώτι και το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρέας και τα εντόσθια. Σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το πράσο μέχρι να μαραθούν.
- Έπειτα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μετά ρίχνουμε το ρύζι και αφού το αφήσουμε και αυτό να σοταριστεί για λίγο, προσθέτουμε λίγο ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά., από αυτόν που βράσαμε τα συκωτάκια, αλάτι και μαύρο πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φουσκώσει το ρύζι αλλά να μην είναι έτοιμο.
- Για να γεμίσουμε τη μπάμπω, τη δένουμε από την μία άκρη και μετά τη γεμίζουμε με το μείγμα από το ρύζι και τα συκωτάκια. Δε βάζουμε πολλή γέμιση για να μη σπάσει το έντερο. Δένουμε τη μπάμπω και από τις δύο άκρες και την τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει βάζουμε την μπάμπω. Την τρυπάμε σε πολλές μεριές με ξυλάκι για σουβλάκι, για να μη φουσκώσει και σκάσει το έντερο. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου μια ώρα.
- Έπειτα τη ψήνουμε στο φούρνο, στους 180οC, σε ταψί για περίπου μια ώρα ώστε να πάρει χρώμα. Αν θέλουμε αλείφουμε την μπάμπω με λίγο λάδι.
Γενικά
Θράκη
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 29347
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο