Η πρώτη γραπτή αναφορά στο βράσιμο ζυμαρικών είναι καταγεγραμμένη στα αραμαϊκά. Επίσης, στην Κίνα το 5000π.Χ. τα noodles ήταν ήδη γνωστά! Ωστόσο, πολλές είναι οι θεωρίες για την καταγωγή των...
Παστίτσιο με λεπτή μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Υλικά συνταγής
- 500γρ. μακαρόνια με τρύπα (μπουκατίνι ή ζίτι ή για παστίτσιο)
- 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. χυμός ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζ. κρασί κόκκινο
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
για την κρέμα
- 8 κ.σ. αλέυρι
- 6 κ.σ. κοφτές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 φλιτζ. γάλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
για πασπάλισμα και ενδιάμεσα
- 2 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί και παρμεζάνα
cookmik
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6-8 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- ΒράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. τα μακαρόνια να είναι αρκετά αλ ντέντεΣτο δόντι. Φαγητό, κυρίως ζυμαρικά αλλά και λαχανικά, μαγειρεμένο τόσο όσο να ''κρατάει'' λίγο. (αφαιρούμε από τη φωτιά 2-3 λεπτά πριν τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού).
- Παράλληλα, τσιγαρίζουμεΣε δυνατή φωτιά, δίνω χρώμα σε κάποιο τρόφιμο, π.χ. τσιγαρίζω το κρεμμύδι. το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα, ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, ζάχαρη, κανέλα, μπαχάρι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για 15 περίπου λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
για την κρέμα
- Ανακατεύουμε με τα χέρια το αλεύρι με το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο μέχρι να γίνουν μία συμπαγής μπάλα.
- Βάζουμε το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί, τοποθετώντας το πάνω σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Αφήνουμε το γάλα στο κατσαρολάκι να ζεσταθεί και προσθέτουμε στο κέντρο την μπάλα από βούτυρο και αλεύρι. Κλείνουμε το καπάκι.
- Μόλις περάσουν 15 λεπτά, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από το μπεν μαρί και το τοποθετούμε στο μάτι. Ανακατεύουμε αμέσως με σύρμα κι συνεχίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να δέσειΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. η μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Η συγκεκριμένη μπεσαμέλ, δεν σβολιάζει ποτέ.
συναρμολόγηση
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί πυρέξ. Απλώνουμε κατά μήκος τα 2/3 από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγο τυρί και ρίχνουμε τον κιμά. Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια, ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ. και απλώνουμε να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε με τυρί όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 27208
Εμφανίσεις σήμερα: 6
Νέο σχόλιο