Η λέξη λαζάνια (lasagna) προέρχεται από την ελληνική λέξη λάσανα που σήμαινε ένα δοχείο ή πιάτο στο οποίο έψηναν φαγητά. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη και για φαγητά ψημένα σε αυτό...
Λαζάνια με ραντίτσιο και γραβιέρα Κρήτης
Υλικά συνταγής
για τα λαζάνια
- 1 πακέτο λαζάνια με αυγά
- 1 κεφάλι ραντίτσιο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
- 1 κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 500γρ. κιμάς μόσχου
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 80ml κρασί κόκκινο
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
για την ελαφριά μπεσαμέλ
- 60γρ. βούτυρο
- 60γρ. αλεύρι
- 1lt γάλα
- 200γρ. γραβιέρα ΚρήτηςΠαραδοσιακό ελληνικό σκληρό τυρί. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από πρόβειο και γίδινο. Είναι γνωστό για την υπόγλυκη γεύση του. Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας. κομμένη σε κυβάκια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τον κιμά, το καρότο, τον πελτέ και το σέλινο. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ραντίτσιοΙταλικό κόκκινο μαρούλι, πολύ μικρό σε μέγεθος., αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι. ΣιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για 20 λεπτά.
- Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε την ελαφριά μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε ένα ρου, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα.
- Βουτυρώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε λίγη μπεσαμέλ, λαζάνια, μπεσαμέλ, λίγο από τον κιμά και συνεχίζουμε με τις στρώσεις. Στην τελευταία στρώση απλώνουμε λίγο κιμά με ραντίτσιο ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 200οC. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα..
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Ιταλία
Ευρώπη
Αυτό το ήξερες
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 6938
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο