Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο έως 3 μέρες αρκεί να είναι καλά σκεπασμένη.
Παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ
Υλικά συνταγής
για τη βάση
- 500γρ. μακαρόνια Νο2
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 500γρ.κιμάς ανάμεικτος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200γρ.ντομάτες κονκασέ
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- 100γρ.τριμμένο κεφαλοτύρι
για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 80γρ. βούτυρο
- 100γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ⅓ κ.γ. μπαχάρι
cooklathina
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: Ταψί 37εκ.
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια (όση ώρα προτείνει το πακέτο, περίπου 13 λεπτά. Βουτυρώνουμε το ταψί. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα αδειάζουμε στο ταψί .
- Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τον κιμά: σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για να τον σπάσουμε και να σοταριστεί ομοιόμορφα.
- Αφού σοταριστεί ο κιμάς, προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ1)Τρόπος κοπής λαχανικών, ψιλοκομμένα σε κύβους. 2) Το αποφλοιωμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κατά αυτόν τον τρόπο κοπής, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο., αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για περίπου 40 λεπτά. Αν τελειώνουν τα υγρά του και χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, προσθέτουμε λίγο νεράκι ζεστό, για να μη σταματήσουμε το μαγείρεμα.
- Ρίχνουμε το ασπράδι από το ένα αυγό στα μακαρόνια και το μισό τριμμένο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. και ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.: στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια φτιάχνουμε ένα ρού με το βούτυρο και το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει φουσκάλες. Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε τριμμένο κεφαλοτύρι, το μισό από αυτό που μας έχει περισσέψει και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε ένα αυγό, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Μόλις είναι έτοιμος και ο κιμάς, τον αδειάζουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, τη στρώνουμε να καλύψει τα μακαρόνια και πουδράρουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και με μικρά κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο έως ότου από πάνω πάρει χρυσαφί χρώμα η κρέμα.
- Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και το κόβουμε.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 60943
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο