Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το...
Ριζότο με μπέικον
Υλικά συνταγής
- 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 8 φέτες μπέικον
- 250ml κρασί λευκό ξηρό
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
cooklila
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα).
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
- Σβήνουμε Σταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι, το υπόλοιπο θα το ρίξουμε μετά με την πρώτη δόση ζωμούΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά.). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο κρασί και ζεστό ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι ίσα-ίσα και όχι να το πνίγει.
- Ταυτόχρονα κόβουμε τις φέτες του μπέικον στα τέσσερα και σοτάρουμε σε τηγάνι για 3 λεπτά να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά το μπέικον.
- Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό στο ριζότο μας θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
- Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, το μπέικον, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 23722
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο