Πάπρικα
Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες αποξηραίνονται κι αλέθονται. Η πιο γνωστή είναι η γλυκιά πάπρικα καθώς δίνει μια νότα γλυκιά και πιπεράτη στα πιάτα, ενώ τα χρωματίζει σε βαθυκόκκινο χρώμα με φυσικό τρόπο. Η καυτερή κόκκινη πάπρικα είναι πάρα πολύ καυτερή και χρωματίζει τα φαγητά εξίσου με την γλυκιά. Είναι γνωστή επίσης η διαλεχτή πάπρικα που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κέτσαπ και δεν έχει καθόλου καυτερή γεύση και τέλος το καυτερό πιπέρι που είναι εξαιρετικά καυτερό. Ταιριάζει με όλα τα κρέατα αλλά και με ψάρια, σούπες, τυριά, σαλάτες.
Όσο για τις ευεργετικές ιδιότητες, η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και A. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος κι έχει αντιθρομβοτικές ιδιότητες.