Πληροφορίες για το προσούτο
Το προσούτο είναι Ιταλικό αλλαντικό από κρέας χοίρου. Διαχωρίζεται σε προσούτο κότο (prosciutto cotto) και προσούτο κρούντο (prosciutto crudo). Το προσούτο κότο είναι μαγειρεμένο ζαμπόν ενώ το κρούντο στεγνώνεται στον αέρα από 9 μήνες έως και 2 χρόνια. Το πιο γνωστό και ακριβό προσούτο είναι αυτό της Πάρμας και του San Daniele της περιοχής του Φριούλι. Το προσούτο είναι προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Στην Ελλάδα φτιάχνεται το Ακροκώλιον, το προσούτο Ευρυτανίας, από χοιρινά μπούτια. Είναι αλλαντικό με μοναδική γεύση και άρωμα.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Πράσινη σαλάτα με προσούτο
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σαλάτες, Σαλάτες ωμές
Σαλάτα σπανάκι με προσούτο και πορτοκάλι
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σαλάτες, Σαλάτες ωμές
Παρεΐστικη ποικιλία αλλαντικών και τυριών
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Αλλαντικά Τυριά, Αλλαντικά, Τυριά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά
Πράσινη σαλάτα με προσούτο, μετσοβόνε και σουσάμι
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σαλάτες, Σαλάτες ωμές
Ποικιλία Ιταλικών αλλαντικών με μαρμελάδα κρεμμύδι
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Αλλαντικά Τυριά, Αλλαντικά
Σούπα φάβα με προσούτο
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σούπες, Βελουτέ - Κρέμες, Σούπες με όσπρια, Όσπρια
Ποικιλία τυριών και αλλαντικών με μαρμελάδα
λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Αλλαντικά Τυριά, Αλλαντικά, Τυριά
Πίτσα με βουβαλίσια μοτσαρέλα, πορτομπέλο και μπέικον
λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Πίτες και Ζύμες, Πίτσες