Κούρκος (γαλοπούλα) γεμιστός

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα μετρίου μεγέθους
  • 400γρ. κάστανα βραστά
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζ. γάλα (χλιαρό)
  • 60γρ. σταφίδες
  • ½ φλιτζ. κουκουνάρι
  • ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα του)
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

για το μίγμα ψησίματος

  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
  • ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
cooklathina
Δυσκολία: δύσκολες
Ποσότητα: 8 άτομα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε την γαλοπούλα και την βάζουμε σε ταψί. Σε κατσαρόλα στο ⅓ του ελαιόλαδου, το κρεμμύδι και το σκόρδο. σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε την φρυγανιάΞεραμένες φέτες ψωμιού.. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας και να γίνει κρέμα.
  2. Προσθέτουμε στην κρέμα μας, το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. λεμονιού, τις σταφίδες, τα ¾ από τα κάστανα, τον μαϊντανό και το κουκουνάρι. Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα εσωτερικά, την αλείφουμε με τον χυμό λεμονιού και τη γεμίζουμε με την κρέμα.
  3. Ράβουμε την γαλοπούλα με σπάγκο και την βάζουμε σε βουτυρομένο ταψί. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2 ½ με 3 ώρες. Ενδιάμεσα του ψησίματος, αλείφουμε με το μείγμα ψησίματος.
  4. Σερβίρουμε την γαλοπούλα ζεστή, βάζοντας ολόγυρα τα κάστανα που κρατήσαμε και περιχύνοντας με το ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. από το ταψί.

Αυτό το ήξερες

Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, που έχει λίγες θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β6, Β12), σίδηρο και κάλιο.
Tα κάστανα είναι πηγή βιταμίνης C, B1, B2 και αμινοξέων. Συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και της κόπωσης, αλλά και στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο...
Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 5195 Εμφανίσεις σήμερα: 2