Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το κρέας από το μπούτι ξεκολλάει από τα οστά εύκολα και οι χυμοί που τρέχουν είναι καθαροί.
Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο
Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλο κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
- 400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200γρ. συκωτάκια κότας
- ⅓ φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. κουκουνάρι
- ½ φλιτζ. σταφίδες
- 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
- 200γρ. κάστανα βραστά κομμένα στα 4
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ⅓ κ.γ. μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
για το ψήσιμο
- 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
- 1 σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- ΚαρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με αλάτι και πιπέρι το κοτόπουλο να πάει παντού και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, και προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για να τον "σπάσουμε". Έπειτα προσθέτουμε τα συκωτάκια της κότας. Μόλις πάρουν χρώμα, σβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κόκκινο κρασί, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. ΣιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα ξινόμηλα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα κάστανα. Ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και ράβουμε την κοιλιά.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε το κοτόπουλο ανάμεσα. Εναλλακτικά η γέμιση που μας περισσεύει, την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και την τοποθετούμε δίπλα στο κοτόπουλο. Αλείφουμε με το μείγμα για ψήσιμο, που έχουμε ετοιμάσει. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί. Καλύπτουμε το φαγητό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ελαφρώς το κοτόπουλο.
- Αφού βγάλουμε από το φούρνο, ξανασκεπάζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Τα συκωτάκια περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά χοληστερίνης από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κοτόπουλου. Επίσης, είναι πλούσια σε σίδηρο.
Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει...
Το κουκουνάρι είναι ξηρός καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Για να διαλέξουμε τα καλύτερα κουκουνάρια σε ποιότητα επιλέγουμε τα πιο λευκά.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 8489
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο