Η ελιωτή ή ελιόπιττα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Κύπρου που μοιάζει με το ελιόψωμο. Καθώς ψήνεται, το λάδι της ελιάς ποτίζει τη ζύμη. Σ' αυτό οφείλεται και η νοστιμιά της. Συνοδεύει πολύ ωραία το...
Ελιωτές
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 κ.γ.κοφτό αλάτι
- 2-3 ποτήρια νερό χλιαρό
για τη γέμιση
- 1 κιλό ελιές καλαμών
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 τεμάχια
Κυπριακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση, βγάζουμε από τις ελιές το κουκούτσι και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το δυόσμο και το λάδι.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας,αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Προσθέτουμε το νερό, σιγά-σιγά και πλάθουμε γρήγορα στην αρχή για να μην γίνει σκληρή η ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ή παραπάνω μπάλες και ανοίγουμε τη καθεμιά σε πίτα μακρόστενη. Απλώνουμε το μείγμα με τις ελιές, κλείνουμε τη ζύμη από την πάνω και την κάτω πλευρά ελαφρά για να μην μας βγεί η γέμιση έξω. Έπειτα τυλίγουμε ώστε να γίνει σαν φραντζολίτσα.
- Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί, τις χαράσσουμε με ένα μαχαίρι πλάγια (σαν τις χαρακιές που έχουν τα φρατζολάκια) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά περίπου. Είναι ψημένες όταν ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο..
Γενικά
Κυπριακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 11669
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο