Τα φρέσκα φύλλα δυόσμου ανακουφίζουν από τους πόνους των ρευματισμών, αν τα τρίψουμε στα σημεία που πονάμε. Επίσης, σταματούν τον πονοκέφαλο, αν τα τρίψουμε στο μέτωπό μας. Το τσάι του δυόσμου είναι...
Σεφουκλωτή
Υλικά συνταγής
για το φύλλο
- ¾ κιλό αλεύρι
- 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
- 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
για τη γέμιση
- 2 κιλά σέφουκλα (σέσκουλα) χοντροκομμένα
- 300γρ. ρύζι
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. λάδι
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
- πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 8 άτομα
Κυκλάδες (Νάξος)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το νερό.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε το ρύζι (αφού το πλύνουμε), το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και στη μέση το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε δυο μπαλίτσες.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπαλίτσα, ώσπου να γίνει ένα φύλλο όσο το ταψί μας. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες στην περιφέρεια. Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα.
- Με το πινέλο αλείφουμε το φύλλο μας με λάδι και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180 o C-200οC (ανάλογα με τον φούρνο).
Νάξος
Κυκλάδες
Αυτό το ήξερες
Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 6216
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο