Κιμαδόπιτα
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.) ή ζύμη για χωριάτικα φύλλα πίτας
- 500γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι & χοιρινό)
- 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. χυμός ντομάτας (φρέσκια ή εμπορίου)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ρίγανη
- ⅓ κ.γ. κανέλα
- ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ⅓ κ.γ. πιπέρι
- αλάτι
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 1 πίτα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, όχι να πάρει χρώμα, ίσα–ίσα να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον «σπάμε».
- Όταν αρχίσει να παίρνει ελαφρύ χρώμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα..
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμεΒράσιμο στο σημείο σχεδόν του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό μας. για 30 λεπτά περίπου (προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί).
- Όταν μαλακώσει ο κιμάς αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι αφού κρυώσει και ετοιμάζουμε την πίτα μας.
- Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. μαζί σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω.
- Βουτυρώνουμε με πινελάκι.
- Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε, δεν μας πειράζει αν το ''τσαλακώσουμε'' και βουτυρώνουμε.
- Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε να έχει παντού.
- Απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Βουτυρώνουμε καλά και τις άκρες και κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
- Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. το φύλλο.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 14957
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο