Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι πατάτες είχαν αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τον...
Κοτόπουλο γεμιστό με μελωμένες πατατούλες
Υλικά συνταγής
για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι
- 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
για τις πατάτες
- 1-1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
για τη γέμιση
- 200γρ. συκωτάκια πουλιών
- 1 φλιτζ. ελ. καφέ ρύζι καρολίνα ή πληγούρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ⅓ κ.γ. μπαχάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4-6 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε καλά σε μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, την κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι, το κρασί, το χυμό λεμόνι, το βούτυρο, πάπρικα.
- Σε γυάλινο σκεύος, τρίβουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι, και το περιχύνουμε με την μαρινάδα. Βάζουμε μαρινάδα και στην κοιλιά. Το μαρινάρουμεΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο λίγη ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το κουκουνάρι, το ρύζι ή το πλιγούρι και τα υπόλοιπα υλικά. ΚαρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. κοτόπουλο. ΣιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. μέχρι να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο σε γάστρα.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με τη μουστάρδα, την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι, και τις βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα του κοτόπουλου τα υλικά και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2½ ώρες. Ενδιάμεσα, βρέχουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο νερό ή ζωμό ζεστό.
- Όταν ψηθεί, το αφήνουμε σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του πριν το σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αποθήκευση:
Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να φυλάγονται...
Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το κρέας από το μπούτι ξεκολλάει από τα οστά εύκολα και οι χυμοί που τρέχουν είναι καθαροί.
Φρέσκα ή αποξηραμένα τα δαμάσκηνα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Κατ’αρχήν τα δαμάσκηνα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές...
Το κουκουνάρι είναι ξηρός καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Για να διαλέξουμε τα καλύτερα κουκουνάρια σε ποιότητα επιλέγουμε τα πιο λευκά.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 21780
Εμφανίσεις σήμερα: 3
Νέο σχόλιο