Το ψωμί με προζύμι παλαιότερα πίστευαν πως βοηθά στην θεραπεία απο τον καρκίνο και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης, πίστευαν ότι η κατανάλωση μείωνε την άσχημη μυρωδιά των άκρων. Η...
Ψωμί με μαγιά
Υλικά συνταγής
- 700γρ. αλεύρι σταρένιο (δυνατό)
- 375ml χλιαρό νερό
- 1½ κ.γ. ξηρή μαγιά
- 1½ κ.γ. ζάχαρη
- 35γρ. βούτυρο
- 2 κ.γ. αλάτι
Μάριος Τσουμάρης
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 2 τεμάχια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ρίχνουμε σε μπολ το ζεστό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος. Ρίχνετε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο και τρίβουμε μέσα σε αυτό το βούτυρο. Προσθέτουμε και το αλάτι.
- Κατόπιν προσθέτουμε και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη, χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα του μίξερ (φτερό). Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5', μέχρι να αποκτήσουμε ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο για να διευκολυνθούμε. Την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την απλώνουμε, την πιέζουμε και τη διπλώνουμε ξανά και ξανά επί 10'.
- Καλύπτουμε με βουτυρωμένη διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα και 15' σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Τεντώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να φύγει ο αέρας.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης δημιουργώντας καρβελάκια διαμέτρου 15 εκ. ή μεικτά φραντζολάκια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια, καλύπτουμε με βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσουν 45' ακόμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Ψήνουμε τα καρβελάκια για 30-35' και όταν αποκτήσουν ροδαλό χρώμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καλή επιτυχία!!
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 8628
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο