Η ποντιακή κουζίνα
Στην Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος στις συνταγές, αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη κυρίως τα τυροκομικά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Ανάμεσα στα βασικά υλικά θα βρούμε πολύ γάλα, βούτυρο και τυροκομικά που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά και τις πίτες. Έτσι, η αφθονία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οδήγησε τις νοικοκυρές του Πόντου στη δημιουργία συνταγών που προέκυψαν από την ανάμιξη γαλακτοκομικών προϊόντων με τα παράγωγα των σιτηρών, καλαμποκάλευρο, κριθάρι, σιτάρι, πλιγούρι, κορκότο.
Στην Ποντιακή κουζίνα θα συναντήσουμε έντονες Ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκία (πιτάκια από πατάτα και κιμά, τα πλινία και η σούπα μπορτς είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές που καθιερώθηκαν. Η Ποντιακή κουζίνα διαμορφώθηκε και από τις γηγενείς εθνότητες των Ελλήνων και των Αρμενίων αλλά και από τους Τούρκους. Στις πιο διαδεδομένες συνταγές συγκαταλέγονται το κεσκέσι ή κορκότα ή χερσές και το φούστρον. Ιδιαίτερα, προς το νότο, συναντάμε σε παραλλαγές κρεατόπιτες και κεμπάπια. Τέλος, οι Πόντιοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στις σούπες οι οποίες είχαν ως κύριο συστατικό το αλεύρι, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το κριθάρι. Ο τανωμένον σιρβάς ή σορβάς (με ταν ή πασκιτάν), ξυγαλένεν σιρβάς (με γιαούρτι και κορκότο), το αλευρομάλεζον κυριαρχούσαν στην καθημερινή διατροφή των Ποντίων.