Το χοιρινό κρέας είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης B1 ή θειαμίνης, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Χοιρινό ρολό με πατατούλες στη γάστρα
Υλικά συνταγής
για το ρολό
- 2½ κιλά χοιρινή σπάλα
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 καρότο κομμένο κατά μήκος
- 4 φέτες μπέικον
- 4 φέτες γκούντα
- θυμάριΑρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα. Το θυμάρι ταιριάζει τόσο με κρέατα όσο και με λαχανικά. φρέσκο
- δενδρολίβανο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
για τα υπόλοιπα υλικά
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1½-2 κιλά πατάτες
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- 3 φλιτζ. κρασί λευκό
- 2 φλιτζ. ζωμόςΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. λαχανικών ή κότας
- αλάτι
- πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4-6 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ανοίγουμε το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μπέικον και τη γκούντα. Βάζουμε στο κέντρο το καρότο. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με ταφρέσκα μυρωδικά. Το τυλίγουμε σε ρολόΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις.. Το δένουμεΚάνω έναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. να κρατήσει το σχήμα του ή το περνάμε σε δίχτυ. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.
- Αν η γάστρα μας μπαίνει στο μάτι, σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στη γάστρα το ρολό από όλες τις πλευρές να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. και να θωρακιστεί. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες. Προσθέτουμε στη γάστρα τα υπόλοιπα υλικά. Θέλουμε τα υγρά να φτάνουν λίγο πιο πάνω από την μέση του κρέατος. Μόλις πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C., κλείνουμε τη γάστρα και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για δυόμιση ώρες. Ανοίγουμε τη γάστρα στο τέλος του μαγειρέματος για να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. το ρολό.
- Το αφήνουμε να σταθεί είκοσι λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
- Αν δεν έχουμε γάστρα που μπαίνει στο μάτι, θωρακίζουμε σε κατσαρόλα ή τηγάνι το ρολό, έπειτα τις πατάτες και στο τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφού πάρουν βράση, τα μεταφέρουμε στη γάστρα και συνεχίζουμε κανονικά την διαδικασία.
Αυτό το ήξερες
Τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, χαλκού καθώς επίσης και βιταμινών Κ, C και Β6.
Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι πατάτες είχαν αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τον...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 65676
Εμφανίσεις σήμερα: 11
Νέο σχόλιο