Δαμάσκηνα φρέσκα και ξερά
Φρέσκα ή αποξηραμένα τα δαμάσκηνα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Κατ’αρχήν τα δαμάσκηνα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Εκτός από τις φυτικές ίνες τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν μετρηθεί πως δίνουν στον οργανισμό μας 1386 μονάδες ORAC (μονάδα μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων), ενώ 1 φρέσκο 626 μονάδες ORAC. Κύρια αντιοξειδωτική πηγή των δαμάσκηνων είναι οι φαινόλες. Τα τρόφιμα με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα επιβραδύνουν την γύρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Πέρα από την αντιοξειδωτική δράση, τα δαμάσκηνα παραδοσιακά θεωρούνται φυσικό καθαρτικό και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Πηγή βιταμινών εκτός των άλλων, είναι το καλύτερο σνακ που μπορούμε να διαλέξουμε.
Σχετικές συνταγές
Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ
Μαρμελάδα βανίλια δαμάσκηνο

Ψητό σάντουιτς με τυρί κρέμα και κράνμπερι

Κότσια με πατάτες και δαμάσκηνα

Κοτόπουλο γεμιστό με μελωμένες πατατούλες

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα στη γάστρα

Κοτόπουλο με κυδώνια και δαμάσκηνα

Μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Νηστίσιμο στρούντελ με χουρμάδες και δαμάσκηνα
