Ο κρόκος αποτελούσε στον αρχαίο κόσμο ένα από τα πιο περιζήτητα και ακριβά μπαχαρικά. Σαν φυτό, με έντονο άρωμα και χρώμα, είχε πολλές χρήσεις: χρωστική ουσία, φάρμακο, βότανο, άρτυμα, ενώ του...
Ψαρόσουπα με κρόκο Κοζάνης
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό ψάρι (μπακαλιάρος, πεσκανδρίτσα ή μπαρμπούνια)
- 500γρ. πετρόψαρα (χάνο, γύλο, δράκαινα, καπόνια)
- ⅓ κ.γ. κρόκος Κοζάνης
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 2 πατάτες κομμένες σε ζάρια
- 1 φινόκιο καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό (περίπου 6 ποτήρια) 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και τα ψάρια. Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό).
- Βγάζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε το ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. που έχουμε στη κατσαρόλα από σήτα για να μην μείνει μέσα κανένα κοκκαλάκι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Σε τηγανάκι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. σε λίγο ελαιόλαδο το φινόκιο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σοταρισμένο κρεμμύδι, φινόκιο και σκόρδο, τον κρόκοΟι ανθήρες του φυτού κρόκος. Ακριβό, αλλά πολύ εκλεκτό μπαχαρικό. Εχει στιφή, πικάντικη γεύση και χρωματίζει τα φαγητά κίτρινα. και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ζωμό. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν.
- Ταυτόχρονα, καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκκαλα. Δοκιμάζουμε τα λαχανικά, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα καθαρισμένα κομμάτια των ψαριών και το χυμό από τα λεμόνια. Αν θέλουμε μπορούμε με ραβδομπλένερ να κάνουμε τη σούπα μας βελουτέ.
- Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα μας.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 7352
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο